Katja Kettu: Kätilö

Kätilö : romaani / Katja Kettu. WSOY 2011. 348 s. 978-951-0-38200-4 (sid.).

Katja Ketun Kätilö on Lapin sodan aikainen rakkaustarina. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, eikä tässä kirjassa ole muutakaan laimeaa. Tarinalla on kolme kertojaa: kätilö, saksalais-suomalainen upseeri Johann Angelhurst ja Palonaama, vakooja Kuolleen miehen vuonolta.

Kätilö on yhteisössään hyljeksitty yksinäinen ja mahoksi arveltu nainen, joka hyväksytään siksi, että hän toimii kätilönä ja osaa parantaa. Häntä kutsutaan Vikasilmäksi, mutta Johannekselle hän on Villisilmä. Villisilmä haluaa Johanneksen, mitään muuta hän ei pyydä. Villisilmän rakkaudessa Johannesta kohtaan on sellaista suuren kohtalon tuntua, joka ei ehkä ole nykypäivää, mutta tässä tarinassa se kuuluu asiaan. Sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua, vai onko?

Tämän mie otan. Toista en vaadi.
Ja vasta myöhemmin ymmärsin, ettei Jumalan kanssa tehdä tuollaisia sopimuksia. Eikä koskaan pitäisi koettaa väkisin ottaa sellaista, mitä Jumala ei hyvyydessään aio muille jakaa. Lainata korkeintaan, mutta siitäkin saa maksaa hinnan ja se hinta on elinikäinen kärsimys. 

Kätilö seuraa Johannesta saksalaisten vankileirille, jonne virtaa venäläisvankeja. Hän pääsee lopulta selville myös Operaatio Navetan synkistä salaisuuksista. Myöhemmin Johannes ja Villisilmä kohtaavat Kuolleen miehen vuonolla, jossa on arkullinen Kuolleen miehen muistiinpanoja. Monipolvisen tarinan jännite kantaa ensimmäisestä lauseesta viimeiseen, ja kaikki sodanaikaiset yksityiskohdat ovat vaatineet runsaasti taustatyötä.

Hienon tarinan lisäksi kirja hurmaa ilmaisuvoimaisella Lapin murteella. Jo pari kuukautta sitten uutisoitiin, että Kätilön käännösoikeudet oli myyty kahdeksaan maahan. Kirja sai Kalevi Jäntin palkinnon, ja se valittiin juuri Blogistanian Finlandia-voittajaksi. Elokuvakin on tulossa. Kätilö on toden totta elämys, joka intensiteetillään tunkee lukijan ihon alle.

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Kotimainen proosa

2 responses to “Katja Kettu: Kätilö

  1. Riitta Koistinen

    Olen juuri toipumassa tämän kirja lukemisen aiheuttamasta tunnemyllerryksetä. Ihailen kirjailijan perusteellista taustatyötä, sanan voimaa , henkilöiden inhimillisyyden kuvaamista ( eivät ole yksistään hyviä tai pahoja), sodan raakuuden ja Lapin maagisen luonnon kuvausta. Kirja rakenne jonkin verran häiritsi ja hidasti lukemista.- Onko tämä rakkauskertomus? Paremminkin alkuvoimaisten vaistojen viemä tarina epätavallisissa olosuhteissa. Iso urakka pieneltä Lapin tytöltä! KIITOS!

    • Lainatäti

      Kiitos kommentista Riitta! Olen aivan samaa mieltä – paitsi että kyllä, minusta Kätilö on myös rakkauskertomus. Ei tietenkään romanttisen viihteen merkityksessä, mutta useinhan rakastuneet taitavat olla juuri noiden alkuvoimaisten vaistojen viemiä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s