Kristina Carlson: William N. päiväkirja

William N : päiväkirja / Kristina Carlson. Otava 2011. 159 s. ISBN: 978-951-1-25592-5 (sid.).
 
Kristina Carlsonilta on ilmestynyt kolme romaania, joista ensimmäinen (Maan ääreen) voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1999. Kolmas, William N. päiväkirja, on jälleen ehdokkaana. Se on jäkälätutkija William Nylanderin (1822–1899) fiktiivinen päiväkirja. Tutkija kertoo kirjeiden kirjoittamisesta, syömisestä, juomisesta ja kävelyretkistä ja suunnittelee omaelämäkerran kirjoittamista. Alku tuo mieleen Juhani Ahon teoksen Yksin, joka sekin kertoo yksinäisen miehen päivistä 1800-luvun Pariisissa.
 
Vähitellen vanhan tutkijan persoona alkaa kiinnostaa. Nylander on sanoutunut irti virastaan Helsingissä, hän on suorapuheinen ja riidellyt monen kanssa. Hänellä on vain muutama ystävä, ja Elise-sisko on ainoa sukulainen, johon hän pitää yhteyttä. Entinen taloudenhoitaja käy hänen luonaan silloin tällöin tuomassa ruokaa; siivota hän ei anna, etteivät paperit mene sekaisin.
 
Yksimielisyys! Se lienee ”seuraelämän” avainsana! Erilaiset ja eri mieltä olevat jäävät ulkopuolelle, hyvä on, minä jättäydyn ulkopuolelle vapaaehtoisesti, niin olen aina tehnyt.
 
Nylander ei ole koskaan ollut naimisissa vaan on omistautunut työlleen tutkijana. Naisiin hän suhtautuu halveksivasti noin ylipäätään ja erityisesti puheliaisiin naisiin. Joihinkin naisiin hän tuntuu suhtautuvan lämpimästikin äreytensä alla, vaikkei osoitakaan mitenkään näitä lämpimiä tunteita. Tavalliset ihmiset herättävät hänessä ärtymystä.
 
Ihmiset jotka tavoittelevat ”onnea” mittaavat sen mukaan, miten he saavat nälkänsä, janonsa, sukuviettinsä ja seuraelämään kuuluvan turhamaisuutensa tyydytettyä. Heillä ei ole intohimoja, jotka olisivat abstraktia laatua.
 
Nylanderin intohimona on jäkälätutkimus, ja kuten myöhemmin osoittautui, hän oli väärässä muutamassa keskeisessä kysymyksessä. Kuitenkin hän katkaisi välinsä kaikkiin vääräuskoisiksi pitämiinsä. Nylanderilla on vahvan tieteellinen maailmankuva, joka erottaa hänet tavallisista ihmisistä. Tai ehkä hän ennemminkin itse erottaa sen avulla itsensä muista ihmisistä. Ennen kaikkea tämä pieni kirja kuvaa yksinäisen vanhuksen tragediaa.
Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Kotimainen proosa

2 responses to “Kristina Carlson: William N. päiväkirja

  1. Kerroit kirjan sisällöstä oleellisen, mutta jäin kaipaamaan henk.koht. lukukokemuksesta jotain kommenttia.Luin tämän kirjan jokin aika sitten ja yllätyin vähän, että se päätyi F-listalle. Carlson on tyylikäs kirjailija, mutta ei tämä mikään sykähdyttävä tarina minusta ole.

  2. Lainatäti

    Kiitos kommentista, niitä ei ole vielä liiemmin blogiini tullutkaan. Tottahan se on, etten useimpien kirjojen kohdalla avaa juurikaan henkilökohtaista lukukokemustani. Oikeastaan tarkoituskin on ollut vain kertoa kirjasta oleellisin sekä muille lukijoille että itselleni muistin tueksi. Olen ajatellut, ettei henkilökohtaisen lukukokemukseni esilletuominen ole niin tärkeää, koska se ei sinänsä ole mitenkään yleispätevä: toinen lukija kokee kirjan aivan toisella tavalla.

    Silti taitaa olla niin, että kirjablogien lukijoita kiinnostaa erityisesti juuri se henkilökohtainen lukukokemus. Voisin koettaa jatkossa painottaa omaa kokemusta kirjasta vähän enemmän, jos se nyt tuntuu luontevasti tekstiin sopivan.

    Kaikki kirjat jotka esittelen, ovat kyllä lukemisen arvoisia. Tästä ajattelen vähän samalla tavoin kuin sinä: tyylikäs ja kiinnostava, muttei mitenkään erityisen sykähdyttävä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s