Riitta Jalonen: Hyvää yötä Irma Noora

Hyvää yötä Irma Noora / Riitta Jalonen. Tammi 2010. 156 s. ISBN: 978-951-31-5518-6 (sid.)

Siipipuoli enkeli, rikkinäinen soittorasia jossa on salalokero, perhosenmuotoinen arpi rinnassa. Hyvää yötä Irma Noora on lastattu täyteen symboliikkaa, jonka keskellä on suunnistettava valppaana ettei eksy.

Noora on Irman tytär mutta täti Rebekan kasvattama. Irmalla oli näkijän lahja, joka periytyi Rebekalle ja Rebekan kuoltua Nooralle. Opettaja-Nooran elämässä tapahtuu kaksi suurta muutosta yhtä aikaa: ero Pietarista ja Rebekan kuolema. Rebekka on ollut Nooran elämässä hallitseva hahmo. Noora on elänyt näkijyyden keskellä ja varjossa, ja nyt hänen on päätettävä, mitä tekee äidinperinnöllään.

Noora on saanut nimensä Nukkekodin Noran mukaan, jostain vain mukaan on putkahtanut ylimääräinen O. Pietari häviää kuin tuhka tuuleen, mutta  Noora tuntuu ajautuvan epämääräisiin miessuhteisiin. Nooralle on tehty pahaa joskus kauan sitten, ja se paha on jättänyt jälkensä. Lopussa Noora saa soittorasian korjattuna takaisin – myös Nooran itsensä on mahdollista eheytyä, toipua.

Jotakin mystistä ja taianomaista on Jalosen tarinassa ja  kielessä, joka on havainnollista, täynnä painavia yksityiskohtia. Jos juonen päästä ei saa kiinni, jäävät aina lauseet, joiden kuvallisuudesta voi nauttia sellaisenaan.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kotimainen proosa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s