Mari Strachan: Hiljaisuus soi h-mollissa

Hiljaisuus soi h-mollissa / Mari Strachan ; suomentanut Kirsi Ohrankämmen. Karisto 2010. 338 s. ISBN 978-951-23-5286-9 (sid.). Alkuteos: The earth hums in B flat, 2009.

Mari Strachanin esikoisteos sijoittuu pikkukylään sotien jälkeisessä Walesissa. Päähenkilö on 12-vuotias Gwenni, joka lentää unissaan joka yö. Lentäessään hän kuulee maan laulavan. Romaanissa tapahtuu asioita, jotka järkyttävät koko kylää ja joita lapsen on vaikea käsitellä. Ifan Evans katoaa ja löytyy kuolleena, hänet on tapettu. Dekkareita lukeva Gwenni haluaa selvittää murhaajan.

Tapahtumat vaikuttavat myös Gwennin perheeseen. Äiti on ollut jatkuvasti huolissaan, mitä omituisesta Gwennistä ajatellaan. Ifanin kuoleman jälkeen äidin hermot kiristyvät entisestään. Äiti suosii isosisko Bethania ja moittii jatkuvasti Gwenniä. Perheeseen tuntuu liittyvän salaisuuksia, joita Gwenni ei ymmärrä. Hän yrittää selvittää niitä omalla tavallaan. Pienemmätkin lapset näkevät ja vaistoavat, saati sitten herkkä ja älykäs Gwenni. Salailuakin pahempaa on kuitenkin se, että äitiä täytyy pelätä. Onhan äiti varmasti ottanut pillerinsä?

Gwennin maailma on maaginen tai animistinen: maa hyräilee, naamamukit tuijottavat keittiössä ja kettupuuhkaksi joutuneen ketun sielu pitäisi pelastaa. Gwennin itsepäinen naiivius tuntuu protestilta aikuistumista vastaan. Samalla Gwenni on kuitenkin luova, empaattinen ja vastuuntuntoinen, ehdottoman omalaatuinen mutta terveellä tavalla – mitä äiti ei ymmärrä. Se, että tapahtumien kokijana on juuri Gwenni, tekee kirjasta lumoavan.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Käännösproosa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s